25 september 2011

Upload


Niet voor niets heet deze blog “Miepmiep’s Mind Upload”. Ik ‘upload’ mijn gedachtenspinsels en deel ze met wie het maar wil lezen. Via de link ‘Over Miepmiep's Mind Upload ', die bovenaan mijn blog staat, kun je zien hoe dat precies zit. Interessant is echter  dat er wetenschappelijk gezien weer een stapje is gezet in de richting van mijn toekomstplannen tot het uploaden van mijn brein. In Berkely zijn een aantal wetenschappers erin geslaagd de hersenactiviteit van mensen, terwijl ze naar een film keken, te scannen en weer om te zetten in beelden (Nishomoto, Vu, Naselaris, Benjamini, Yu, Gallant, 2011). De beelden die ze daarmee wisten te reconstrueren leken in ruwe versie op de oorspronkelijke filmbeelden. Ergens hieronder kun je daarvan een voorbeeld zien.

De onderzoekers hebben met een fMRI-scan, de hersenactiviteit gemeten terwijl er een gewoon filmpje werd afgedraaid. De hersenactiviteit hebben ze met behulp van een database van 18 miljoen secondes  aan youtube-filmpjes (!), omgezet in beelden. Daaruit valt dus af te leiden dat de hersenactiviteit zelf, omgevormd kan worden tot beelden. 
Wat op zich natuurlijk niet zo gek is. We weten tenslotte dat wat we allerlei dingen zien, terwijl er feitelijk alleen licht via ons oog het brein in geschoten wordt en daarna omgezet  in elektrische stroompjes.  Uiteindelijk moeten we dan toch ergens in ons brein die stroompjes omzetten in begrijpelijke beelden, en hoewel wij geen database aan youtubefilmpjes in ons hoofd hebben (dat wil zeggen.....) lijken wij toch in staat te zijn onze omgeving waar te nemen als betekenisvol geheel. Het leuke is natuurlijk dat nu ook die stroompjes buiten een hoofd in tamelijk begrijpelijke beelden zijn om gezet. 
Dat lijkt toch verdomd veel op het uploaden en downloaden van (bijvoorbeeld) speelfilms van Internet! Een persoon zet via de daarvoor bestemde software, filmmateriaal om in nullen en enen en plaatst deze op het Internet. Een ander download de nullen en enen en schuift daar weer wat software overheen om er weer een complete speelfilm van te maken. Alleen dan nu met een menselijk brein als middelpunt van het up- en downloaden. Interessant! Leuk!

Nou zijn we sinds Diederik Stapel nog eens met onze neus op het feit gedrukt, dat we sceptisch mogen en moeten zijn als er mooie onderzoeksresultaten ergens vandaan getoverd worden. Natuurlijk zijn er ook hier wel wat kritische noten. Het aantal proefpersonen bijvoorbeeld, betrof het enorme aantal van 3, waarbij dit ook nog eens co-auteurs  waren. Naar eigen zeggen hoeft dit geen bezwaar te zijn, aangezien ze tenslotte gewoon aan machines gekoppeld zaten en hun hersenactiviteit werd gescand. Volgens hen konden ze het ook niet echt beïnvloeden, aangezien het een vroeg stuk van het visuele systeem betrof, waar intentie weinig tot geen invloed op heeft. Daarin moet ik ze dan voor nu maar op hun woord geloven. Feit blijft dat het een tot de verbeelding sprekend onderzoek is!

Wat zou dit betekenen voor de toekomst? Misschien hoeven we voor een bril a la Geordi La Forge, van Star Trek (waarmee hij, alhoewel blind, rechtstreeks via zijn hersenen zag)  niet meer tot 2395 te wachten. Prachtig toch, hoe science fiction vaak uiteindelijk helemaal niet zo fictief blijkt te zijn.
Zo werden de atoombom, de Ipad en virtual reality games, om maar wat voorbeelden te noemen, eerder in science fiction literatuur beschreven dan dat ze daadwerkelijk waren uitgevonden (Kessler, 2010)!
Wie weet lukt het straks toch nog mijn brein te uploaden, om zo online een ieder ook na het achterlaten van het aardse bestaan inclusief fysieke ongemakken, te blijven lastig vallen met mijn gedachtenspinsels! 

Nishimoto, S., Vu, A.T., Naselaris, Th., Benjamini, Y., Yu, B.  Gallant, J.L. (2011, september 22). Reconstructing visual experiences from brain activity evoked by natural movies. Verkregen op 25 september 2011 van http://sites.google.com/site/gallantlabucb/publications/nishimoto-et-al-2011.
Kessler, S. (2010, september 26). 11 astounding Sci-Fi Predictions That Came True. Verkregen op 25 september 2011 van http://mashable.com/2010/09/25/11-astounding-predictions/.



Geen opmerkingen: