27 oktober 2011

Buitenschoolse Opvang voor kinderen met een beperking

Nadat ik veel gemopperd heb over het gebrek aan buitenschoolse opvang voor kinderen met een (verstandelijke) beperking, moet ik nu dan toch ook de loftrompet afsteken over de laatste ontwikkelingen. Eerlijk is eerlijk, als iets wordt opgelost, moet je daar ook even over ratelen.

Zoals ik eerder heb verteld, hebben wij geen AWBZ indicatie voor buitenschoolse opvang gekregen en kan Lieve daarom niet terecht op de speciale buitenschoolse opvang op de instelling waar ze overdag behandeld en begeleid wordt. Zomaar naar de reguliere BSO was geen optie, en een gastouder eigenlijk ook niet. Geen buitenschoolse opvang, betekende voor ons dus minder uren op ons werk aanwezig kunnen zijn. Nu hebben wij beide schappelijke werkgevers die altijd erg bereid zijn geweest mee te denken en de tijd dat het niet helemaal naar wens geregeld was, met ons hebben uitgezeten.
Maar, nieuwe tijden breken aan. De gemeente Haarlemmermeer heeft zich het lot van ouders zoals wij aangetrokken en in samenwerking met de Stichting Kinderopvang Haarlemmermeer en Ons Tweede Thuis het op zich genomen een oplossing te bieden. Ze zijn een pilot gestart waarbij ons dochtertje voorlopig het enige proefkonijntje is. Ze gaat vanaf volgende week naar de reguliere buitenschoolse opvang, op een rustige plek met capabele leidsters die ondersteund worden door een ambulante begeleidster van Ons Tweede Thuis. De leidsters krijgen ter plekke begeleiding en daarnaast zijn er speciale trainingsdagen voor hen georganiseerd waarbij ze leren omgaan met kinderen met een beperking. Wij betalen gewoon wat we sowieso zouden moeten betalen voor BSO, en kunnen bij de overheid zoals iedereen ook kinderopvangtoeslag  aanvragen, de gemeente betaalt de extra kosten die gepaard gaan met de extra zorg voor ons meiske, zoals de ambulante begeleiding en de training van de leidsters.


 De leidsters kenden we al, van toen onze andere dochter nog bij hen op de BSO zat. Ze zijn in staat een prettige sfeer op de groep te creĆ«ren, waar kinderen hun gang mogen gaan en rust vinden of zich uit kunnen leven. Als ik mijn oudste dochter daar kwam ophalen, was er rust en altijd tijd om even met de ouders te praten. Ik heb niets tegen de BSO waar mijn oudste nu zit (voor oudere kinderen), maar daar is het wel wat hectisch en daar zag ik de jongste echt niet tussen.   De leidsters en de ambulante begeleidster, hebben er  zin in en vinden het een uitdaging. OTT ondersteunt met ambulante begeleiding en training, waardoor  ook gezorgd wordt voor een passende aanpak.

Nu is het alleen nog even afwachten hoe ons kleine dropje het oppakt. Het zal wel even wennen zijn, twee dagen per week na 'school' door de bus nog weer ergens anders afgezet worden. Ze is vandaag even wezen kijken en vond het heus heel gezellig bij de juffies, maar het blijft natuurlijk even afwachten hoe ze het doet als wij er niet bij zijn. We gaan het zien! Het moge duidelijk zijn, dat voorop staat dat zij er zich lekker bij moet blijven voelen. We hebben er in elk geval alle vertrouwen in dat alles in het werk wordt gesteld om het zo goed mogelijk te laten verlopen en verwachten ook dat ons kleine gezelligheidsdiertje het wel redt met deze extra begeleiding.

Dit is mooi nieuws. Niet alleen voor ons, maar ook voor andere ouders van kinderen met een beperking. Op termijn zal tenslotte als dit slaagt voor meer kinderen op deze manier opvang buiten school verzorgd kunnen worden. Petje af dus, voor de gemeente Haarlemmermeer die dit mogelijk maakt, en voor de Stichting Kinderopvang Haarlemmermeer die bereid is deze vorm van opvang aan te bieden. Ook natuurlijk voor OTT, die meewerkt aan het goed laten slagen van dit project.
Wij zijn er blij mee!

Geen opmerkingen: