18 juli 2007

Weer het weer

Nederlanders hebben het altijd over het weer. En er zijn twee mogelijkheden. Of je doet mee, met deze chitchat, en je zegt af en toe: lekker weertje, he? Of juist: wat een k*tweer. De tweede mogelijkheid is zeggen dat Nederlanders het altijd over het weer hebben, dat ze altijd iets te klagen hebben en dat dat typisch Nederlands is.
Maar ja, het weer in Nederland is ook nogal onvoorspelbaar en tamelijk veranderlijk. Vrijwel nergens is het zo wisselvallig als bij ons. In Bergen (Noorwegen) regent het gewoon bijna altijd. Hoef je het er ook niet over te hebben, klagen helpt ook niet, verhuizen wel.
Op de Noordpool vriest het. Hoef je het niet over te hebben, want het is er altijd hetzelfde. Het is er koud, kun je beter niet gaan wonen, doen de meeste mensen dan ook niet.
In Afrika is het warm. Heet. Heeft geen zin om dat steeds opnieuw vast te stellen. Iedereen weet het al.
In Nederland daarentegen is het elke dag weer ander weer. De ene dag bloeddrukverhogend heet, de andere dag regent het bezemstelen. En soms kun je, als het bij ons onweert, het in Keulen horen donderen. De laatste dagen kon je bovenstaande weersverschijnselen zelfs afwisselend op dezelfde dag zien. Er valt dus altijd wel iets over te zeggen. En dat is handig als je een openingszin nodig hebt voor een gesprekje. Het weer kan ook frustratie opleveren, en dan moet je dat even kwijt. Zo was het de afgelopen dagen best wel beroerd weer, terwijl ondergetekende mooi wel even zomervakantie heeft. Ja, ZOMERvakantie. Wil het weer daar ook even rekening mee houden?
Enfin, vandaag was het dan ook weer prachtig weer. En om niet alleen maar te klagen, wil ik dat ook even benadrukken. Prachtig weer, niet te koud, niet te warm. Beetje veel wind, maar dat is voor vliegeraars en surfers wel weer fijn.
Van mij mag je dus best over het weer kletsen. Je moet het toch ergens over hebben? En het weer is een onschuldig onderwerp, waar je weinig mensen mee voor het hoofd zal stoten. Prima onderwerp dus.
En mensen die vinden dat Nederlanders niet zoveel mogen klagen bewijzen met dit klagen over klagen eigenlijk voornamelijk hun eigen stelling: dat Nederlanders over de sufste dingen kunnen klagen. Zelfs over het klagen zelf. Dan ben je toch wel een überNederlander!

Mirella

Geen opmerkingen: