03 februari 2012

The Final Countdown


Er is een planeet ontdekt, waarop we misschien wel zouden kunnen leven, als Aardlingen. Is het een geruststellende gedachte? Dat we het hier gerust met zijn allen kunnen verpesten omdat we straks a la ‘the final countdown’ naar een andere planeet kunnen vertrekken? Enigszins.
Het is in elk geval een intrigerend idee. Hoewel we beter een beetje zuiniger kunnen zijn op onze blauwe planeet, dan de mensen die roepen ‘daar is tegen die tijd allang iets op gevonden’ zo duidelijk in de kaart spelen. Maar goed.
Hoe dan ook, mocht het ooit zo ver komen, dat we kunnen reizen naar deze nieuwe planeet, dan zal het wel een soort ark van Noach - idee worden. Beperkt ruimte, en de rest mag op de kaalgevreten aarde achter blijven. Wachten op de implosie van de zon (toch al snel zo'n 5 miljard jaar vanaf nu), een inslag van een meteoriet (kan elk moment gebeuren) of, en dat is mijns inziens de meest waarschijnlijke optie, totdat wij mensen onze eigen leefomgeving volledig hebben vernietigd. Met een kernoorlog,  door uitputting van alle bronnen, of alles tegelijk.
Overigens vrees ik dat de mensheid met zo'n ark,  vooral zichzelf (in beperkte hoeveelheden) zal verschepen, inclusief wat zaaigoed en levend vleeswaar, en er weinig voor voelt om de biodiversiteit in stand te houden door diersoorten per stel de ruimte in te slingeren. Dus daar gaat de vergelijking met  Noach scheef. Toch al nooit begrepen hoe anders dan via inteelt je op die manier de soort in stand kon houden, maar daar heeft de bijbel nooit zo’n moeite mee gehad. Met inteelt. Adam en Eva waren tenslotte ook maar met  zijn tweeën, dus hoe die overgebleven zoon van hen (kan nooit onthouden of nu Kaïn Abel, of Abel Kaïn vermoordde. Ik vind Abel wel aardig klinken, dus dan zal Kaïn wel de moordlustige van de twee geweest zijn) zich voort heeft kunnen planten moge duidelijk zijn.
Enfin, mocht het zover komen, dan zullen waarschijnlijk de rijksten der aarde zich wel een plaatsje kunnen veroorloven, en daarnaast een aantal verstekelingen. Mazzel heb je, als je bij het bedienend personeel hoort, maar ik kan me zo voorstellen dat je ook daarvoor gewoon dient te betalen.
Kortom. Meemaken zal ik het waarschijnlijk sowieso al niet, maar mocht mijn nageslacht zich voortplanten, dan zullen zij naar alle waarschijnlijkheid volgens het principe 'als je voor een dubbeltje geboren bent, dan word je nooit een kwartje', vast ook niet tot de gelukkigen behoren.
Maar het blijft een leuk gedachte.

Het is overigens wel een stukje reizen. 22 Lichtjaren, onderweg. Ach, het valt te overbruggen. Zeker nu onze levensverwachting steeds langer wordt, en we uiteindelijk vast zelfs onsterfelijk zullen worden. Dan kijk je niet meer op 22 (licht)jaren meer of minder. Je hebt er toch genoeg.

En dan kom je daar aan. Als eerste lichting aardbewoners, op de nieuwe planeet. Terra 2.0. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. De zon staat groot en rood aan de hemel. Op deze Terra 2.0 staat de zon namelijk veel dichterbij dan op de Aarde, maar is wel minder heet. Netto komt dat uit op dezelfde temperatuur. Over zuurstof en water heb ik niks gelezen, dus ik neem aan dat we dat op de een of andere manier hebben geregeld en meegenomen.  Iets met een koepel en een kunstmatige atmosfeer, en regen op bestelling, zoals in Torenhoog en Mijlenbreed.
Wat zullen we eraan treffen? Zijn we de enige bewoners, of wonen er ook andere wezens? Gaan we direct in oorlog (zoals we tenslotte gewend zijn) of belagen ze ons zonder dat we het merken omdat het de allerintelligentste micromicroben betreft?

Je kunt er een boek overschrijven, of een film over maken. Maarja, dat hebben er al zoveel gedaan. Dus ik houd het maar bij deze relatief korte blog.




Geen opmerkingen: