11 april 2012

ABS De Amoebe

ABS De Amoebe

Op onze scholen, ook op de christelijke, wordt doorgaans de evolutieleer aangeleerd. Het is ook niet zomaar een uit de lucht gegrepen theorie. Er is wel degelijk bewijs voor geleverd. Ik zal jullie niet vermoeien met een uitgebreide bewijsvoering, maar met behulp van verschillende wetenschappen (biochemie, paleontologie) is er behoorlijk wat ondersteunend bewijs. Het mooie van een theorie, het mooie van wetenschap, is juist ook dat het open staat voor falsifiëring. Voor alternatieve verklaringen. Op het moment dat iemand iets ontdekt waaruit blijkt dat de theorie helemaal niet klopt (of waarschijnlijker, niet helemaal klopt) wordt er opnieuw nagedacht over de oorsprong van ons bestaan, en wordt er een nieuwe theorie opgesteld die weer opnieuw te toetsen en te onderzoeken valt.

Geloof is anders. Geloof is vaststaand, en verandert niet (of nauwelijks). Geloof moet je geloven, en kun je niet bewijzen of falsifiëren. Enerzijds is dat natuurlijk prettig. Wel zo duidelijk en geen gedoe met theorieën die ineens niet blijken te kloppen. God schiep de aarde in 6 dagen, en de zevende dag genoot hij van het uitzicht. De mens stamt niet af van de aap, nee, de mens is geschapen naar Gods beeld en als Zijn gelijkenis. Dat God dan blijkbaar verdacht veel op een aap lijkt, is zuiver toeval. Lekker duidelijk, je kunt je als mens heerlijk verheven voelen, en het is meteen reuze handig voor allerhande gezagdragers dat je met zo’n Godheid en straf in het hiernamaals aardig wat gehoorzaamheid kan afdwingen.

In Tennessee, zo las ik vandaag op nu.nl, mag het creationisme onderwezen worden als serieuze theorie en waarheid. Op die scholen wordt kinderen dus verteld, dat God de aarde geschapen heeft, zonder enige nuancering. Er wordt hen niet verteld dat de mens waarschijnlijk van de apen afstamt, en dat die weer van andere dieren afstammen, en dat we uiteindelijk allemaal afkomstig zijn van een of ander eencellig organisme. Nee hoor. Maar wel dat er zo’n 10.000 jaar geleden mensen werden geschapen door God.

Echt bewijs hebben de creationisten niet. Natuurlijk niet. Hun bewijs bestaat vooral uit het bagatelliseren van bewijzen die de evolutietheorie ondersteunen. En God, ja, die is natuurlijk onzichtbaar en juist dat onzichtbare maakt het zo Goddelijk. Ja, zo ken ik er nog wel een. Maar kinderen zijn goedgelovig, en ach, de meeste volwassenen eigenlijk ook. Ik kan het weten, want ik heb zo’n 15 jaar lang zonder twijfel geloofd voor ik eens mijn eigen radertjes aan het werk ging zetten.

In Nederland kun je kiezen naar wat voor (basis)school je je kind doet, en die worden ook allemaal gefinancierd door de overheid. Als je katholiek ben, kun je naar de katholieke school, er zijn hervormde, christelijke, joodse en islamitisch scholen. Als je goed zoekt, vast ook wel een boeddhistisch ingestelde school. Van alles wat. En daarnaast is er het openbaar onderwijs. Daar wordt geen uitspraak gedaan over geloof. Er wordt wel levensbeschouwing gegeven, waarbij kinderen van alle geloven iets leren, maar er wordt geen keuze gemaakt. Iedereen mag komen.

Een mooi idee, zo’n openbare school. Fijn ook dat iedereen gewoon zijn eigen onzin mag geloven en uitdragen. En dat dit ook nog gesubsidieerd wordt. Ook goedgelovigen moeten tenslotte nog wel iets meer leren.

Maar toch mis ik een beetje iets.

Ik wil eigenlijk een basisschool (om te beginnen), die gewoon vertelt dat al die geloven klinkklare onzin zijn. Dat het leven geen zin heeft, maar je er zelf zin aan moet geven. Dat er totaal geen bewijs is voor een hemel, dat als je dood gaat het gewoon over is. En dat dit ook niet erg is, omdat je er toch niets meer van merkt. Een school die alle mensen die wel willen geloven in hun waarde laat, maar wel uitlegt dat ze het naar alle waarschijnlijkheid fout hebben. Dat hun geloof gebaseerd is op niets dan cirkelredeneringen en, ja, goedgelovigheid. Dat je met evenveel recht kan geloven dat kabouters bestaan, dat er heksen zijn die echt kunnen toveren, en in een vliegend spaghettimonster. Het logo van de school zou een gelijkenis vertonen met de welbekende vis met pootjes. Deze school zou ‘ABS de Amoebe’ kunnen heten, of iets dergelijks. De school zou positief in het leven staan, omdat je nu eenmaal zelf verantwoordelijk bent voor je leven en voor elkaar. Zelf keuzes maken en zelf nadenken over wat goed is.

Niet zomaar  alleen maar een beetje niet geloven, maar uitdragen en (ja) zelfs indoctrineren. En dat ook gefinancierd door de overheid. Net zoals ze dat bij mij hebben gedaan met het katholicisme, en nog steeds eindeloze hoeveelheden kinderen met onzin worden geïndoctrineerd. Ook met ons belastinggeld. Met dit verschil, dat voor het atheïsme meer bewijs is dan voor alle andere geloven bij elkaar. Geen onzin onderwijzen dus, maar op onderzoek gefundeerde kennis.

Eigenlijk verbaast het me, dat er nog niet zoiets bestaat als een Atheistische Basisschool. In elk geval heb ik het niet kunnen vinden. Zou ik ‘m dan toch zelf moeten oprichten?

Geen opmerkingen: